03 d’octubre 2008

El Protocol de Kyoto i el Govern espanyol

Donat que a Tecnologia de Batxillerat s'esmenta aquest Protocol de passada en algun tema, he cregut convenient, amigues i amics blogaires, de parlar-ne intentant aconseguir per part de l'alumnat i d'aquelles persones interessades en el tema, el medi ambient i els excesos de contaminació dels països industrialitzats, una major comprensió.

Va ésser un Protocol signat per a la prevenció del canvi climàtic amb l'objectiu de reduïr les emissions dels països industrialitzats un 8% per sota de les existents l'any 1990, sense incloure aquells en vies de desenvolupament com ara la Xina. Aquest compromís fou adquirit el desembre de 1997 aplicant mesures per a la reducció de les emissions dels gasos causants de l'efecte hivernacle i s'havia de cumplir entre el 2008 i el 2012,segons ratificació de l'acord per part de la Unió Europea i de Rússia, no així els Estats Units.

Malgrat això, aquest protocol passa a ser d'obligat cumpliment un cop el ratifiquen països causants d'almenys el 55% d'emissió de CO2, fet que ha succeït un cop l'ha ratificat Rússia ( a canvi d'ajuts en la seva reconversió indústrial, entre d'altres). I aquí és on ara passarem a parlar del Govern espanyol, representat primer en la figura d'Aznar i el PP i posteriorment amb la de Zapatero i el PSOE. Si seguim així l'Estat espanyol serà un dels tres que incompliran el protocol i a més el pitjor de tots amb diferència quan arribem al 2010 (emetrà uns 40 milions de tones de CO2 més de les que li correspondria, els altres "infractors" serien Dinamarca i Itàlia).

Això serà un 14%, aproximadament, per sobre de la quantitat assignada a Espanya en el protocol de Kyoto, cosa lògica si tenim en compte que del 1990 fins al 2005 l'emissió de gassos causants de l'efecte hivernacle ha augmentat a l'Estat espanyol un 53% (enlloc de baixar emissions com tocava, encara les hem augmentat). Ara, de ben segur, que Zapatero ens vendrà cinquanta mil promeses i buscarà subterfugis per encobrir la realitat i fer creure a tothom que Espanya arriba a temps al 2010, seguint la lògica llatina de deixar-ho tot per fer a darrera hora i sempre cuita-corrents.

Però no ens deixem enredar perquè ni projectes de reforestació ni la compra a tercer països d'equivalents per reduïr emissions podran permetre a Espanya arribar a la xifra que tocaria pel 2010. La reduïrem? Segur que sí, però és que ens havíem passat tant i s'havia augmentat tant que cumplir ara amb el protocol de Kyoto és una quimera, malgrat que segurament farem jocs de mans i de la mateixa manera que som una de les economies més fortes del planeta i de l'Univers i tot, també serem els menys contaminants i en temps rècord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Recomendado deslizante para blogger