30 de setembre 2008

CERN: Accelerador de partícules (LHC)

Vist l'interès generat pel tema, l'àmplia cobertura informativa que ha tingut i el fet que, fins i tot, alumnes gens interessats en la Física i  en l'Univers ara pateixin per si es crearà un forat negre i que desapareixerem tots, m'he decidit ha explicar quatre coses de l'accelerador de partícules.

L'LHC (Large Hadron Collider) és un accelerador de partícules que farà xocar feixos d'hadrons ( partícules compostes de quarks amb càrrega elèctrica fraccional) i que va entrar en funcionament a Ginebra (Suïssa) el passat 10 de setembre. Consisteix en un túnel de 27 km de circumferència i soterrat a més de 50 metres sota terra, prop de la frontera franco-suïssa a on feixos de protons seran accelerats a velocitats properes a la de la llum ( 300000 km/s)  i se'ls farà xocar.

Es busca estudiar l'origen de la matèria tot reproduint condicions de densitat d'energia molt grans i properes a l'instant inicial del Big Bang per demostrar així o desmentir, de forma pràctica, moltes de les teories vigents en l'actualitat. Aquesta acceleració i col.lisió de partícules a alta energia generen una informació recollida per quatre detectors situats estratègicament en l'accelerador i formats per uns 1600 imants superconductors i que és emmagatzemada i analitzada per Centres de Computació d'arreu del món, inclosa Catalunya.

De moment encara és troba en fase inicial i encara no es fan circular els feixos d'hadrons en sentits contraris així que encara no tenim col.lisions i recordar que la posada en funcionament de l'accelerador no és feina fàcil, no és un interruptor d' ON-OFF sinó que cal refredar tots els seus sectors a una temperatura propera  (uns -271ºC aproximadament) al zero absolut per acostar-nos a la temperatura de l'Univers i reproduir les seves condicions. 

Les autoritats del CERN asseguren que els xocs de partícules no suposaran cap risc, així que ja podem oblidar la creació de gegantins forats negres que ens facin desaparèixer i deixar aquesta ciència-ficció per argument d'una propera pel.lícula d'en James Bond, Spiderman  o qualsevol que tingui uns súperdolents que vulguin acabar amb la Terra. 

P.S. Imatge extreta d'Internet de part del gegantí accelerador de partícules.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Recomendado deslizante para blogger