15 de maig 2008

L'equació de Drake



Avui agafem caire científic amigues i amics blogaires i parlarem de l'espai, un tema que tant m'agrada i m'apassiona i de les possibilitats de vida extraterrestre (malgrat que a vegades en veure algun i algunes alumnes i les seves actituds sembla queda clar que existeixen i que ja són a la Terra!)

Aquesta equació que veieu dalt (imatge de Wikipèdia) i també anomenada equació de Sagan és una fórmula ideada per l'astrònom britànic Frank Drake l'any 1961, amb el propòsit d'estimar la quantitat de civilitzacions en la nostra galàxia, la Via Làctia, que podrien tenir vida intel.ligent. Recordeu que tot l'Univers té un diàmetre d'uns 14 mil milions d'anys-llum i que existeixen milers de milions de galàxies com la nostra, així que imagineu les possibilitats de vida extraterrestre en tot l'Univers, immenses!

L'equació de Drake identifica els diversos factors específics que es creu que tenen un paper important en el desenvolupament de les civilitzacions i es formula com es veu en la imatge superior, on:

N, el resultat, és el nombre de civilitzacions que podrien hipotèticament comunicar-se amb nosaltres en la nostra galàxia.
R* és el ritme de formació d'estrelles per any a la galàxia.

fp és la fracció d'aquestes estrelles que tenen planetes en òrbita.
ne és el nombre d'aquests planetes que es troben dins la zona d' influència de l'estrella. Aquella zona on un planeta no és ni massa fred ni massa calent per a la vida, és a dir, planetes que podrien albergar vida.

fl és la fracció d'aquests planetes on la vida realment s'ha desenvolupat.
fi és la fracció d'aquests planetes on la vida ha donat lloc a vida intel·ligent.

fc és la fracció d'aquests planetes on la vida intel·ligent ha desenvolupat la tecnologia per poder-se comunicar amb ones electromagnètiques. Per exemple, nosaltres en el Sistema Solar.
L és el temps de vida d'una civilització tecnològica expressat en anys.


Un fet a destacar és que introduint-hi valors aparentment baixos i poc destacables per a cada un dels paràmetres, el resultat obtingut per a N acostuma a ser molt més gran que 1.
Aquest fet ha donat força al projecte d'investigació SETI perquè significa que existeix vida extraterrestre amb moltíssima probabilitat. (Fins i tot ara el Vaticà ho ha admès com una possibilitat molt probable).

Malgrat tot existeix la paradoxa de Fermi que intenta demostrar tot el contrari, que la única civilització tecnològica en tot l'Univers som nosaltres. Aviat us parlaré del projecte SETI i d'aquesta interessant paradoxa.

P.S. Referències extretes de Wikipèdia. Si teniu curiositat per Mart conslteu aquest enllaç de La Vanguardia http://www.lavanguardia.es/lv24h2007/20080626/53487892663.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Recomendado deslizante para blogger