18 d’octubre 2008

La fusió freda

Aquests dies a primer de Batxillerat estem parlant d'energies renovables, no renovables, formes d'obtenció, etc... i els ha cridat molt l'atenció el concepte de la fusió i encara més el de la fusió freda, al qual el llibre només en fa esment però no en parla. Ho explicaré una mica:

La fusió freda és tota reacció nuclear de fusió que fos produïda a temperatures molt inferiors a les necessàries de milions de graus Celsius. La fusió nuclear, de forma resumida, consistiria en aconseguir reaccions similars a les que tenen lloc al Sol on l'hidrogen passa a ser heli donant lloc a una gran quantitat d'energia, així aconseguiríem una energia neta i inesgotable. Un dels grans problemes actuals per aconseguir aquesta tecnologia és justament el fet d'haver de tenir aquesta temperatura de milions de graus Celsius.

La fusió freda és, per tant, molt atractiva perquè planteja tots els avantatges de la fusió però fent-la a temperatures molt inferiors i això és el que van presentar l'any 1989 els científics Fleischmann i Pons en dir ( i ser publicat a la revista Nature) que havien assolit la fusió freda a temperatura ambient, al convertir dins les cèl.lules electrolítiques el deuteri en heli i alliberant , doncs, grans quantitats d'energia. Poc temps després, altres científics en intentar reproduir les condicions no van obtenir resultats quedant demostrat, sembla ser, que Fleischmann i Pons havien estat un frau. Va anar així:

El 23 de març de 1989 els químics Stanley Pons i Martin Fleischmann de la Universitat d' Utah van anunciar la producció de fusió freda i la seva alliberació energètica. L'anunci va ser considerat sorprenent donat el senzill equipament que calia: un parell d' elèctrodes connectats a una bateria i submergits en un recipient d' aigua pesada rica en deuteri. Dies després, aquest resultats no van ser corroborats per altres científics en la repetició del les condicions de l'experiment. Finalment i després de mesos d'investigacions el Departament d'Energia dels EUA van afirmar que no existia evidència alguna de la fusió freda i recomanaven no seguir amb investigacions sobre aquest tema.

Avui dia, es segueix investigant en el tema però amb molta cura després de l'engany aparent de Fleischmann i Pons i s'espera en un futur poder conèixer resultats més esperançadors en el tema de la fusió freda i acabar definitivament amb el malson de l'experiment de 1989. Malgrat que veus crítiques han sortit en defensa d'aquell experiment argumentant que Fleischmann i Pons tenien una aigua pesada de gran puresa que no van tenir tots aquells posteriors que intentaren reproduir l'experiment i que per això, no van tenir èxit.

Mentre la fusió freda no arriba sempre podem esperançar-nos i imaginar com serà en el futur tot esperant que tirin endavant i veure en que queden els recents experiments d'en Yoshiaki Arata que diu haver-la aconseguit o veient pel.lícules com El Santo amb en Val Kilmer (per mi un desastre de pel.lícula, la veritat, malgrat la meva estima pel personatge) on la fusió freda centra la gran part de l'intriga del film.De moment, jo seguiré en l'escepticisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Recomendado deslizante para blogger