07 de maig 2008

La baquelita i el temps circular


Avui amigues i amics blogaires respondré a dues qüestions formulades per l'alumnat, anem per parts:

1. La baquelita: té l'honor d'haver estat la primera substància plàstica totalment sintètica, creada l'any 1909 i anomenada així en honor al seu creador, el belga Leo Baekeland.
Es tracta d'un fenoplàstic que avui en dia encara té aplicacions d'interès, sintetitzat a partir de molècules de fenol i de formaldehid (veure imatge de la molècula extreta de Vikipèdia).
Aquest producte pot moldejar-se a mesura que es forma i esdevé dur en solidificar. És aïllant de l' electricitat, resistent a l'aigua i als solvents, però fàcilment mecanitzable. Usat en carcasses de telèfons, ràdios i fins i tot en carburadors i en nanses de cassoles.

2. El temps circular: Perquè el concepte de temps és lineal i no circular? Perquè el temps marca una linía passat, present i futur sense aparent possibilitat de ser modificada o variada d'ordre i perquè no marca una circumferència?
Molt fàcil, en el mateix disseny està la resposta. Imagineu que el temps fos circular, 2 pi radians, 360 graus... els esdeveniments es repetirien, es succeirien de la mateixa forma que haurien passat una i una altra vegada, tancaríem el cercle i per tant sempre estaria passant i succeint el mateix.
Fet que per certes coses podria ser una avantatge però per d'altres no! Només cal imaginar haver de fer una i altra vegada quelcom que no us agrada fer i a més sabent segurament cada cop el que us passarà, perquè encara existiria el record de l'anterior vegada i per tant, del futur més immediat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Recomendado deslizante para blogger