28 d’octubre 2008

Escola de tardor de CDC

Aquest passat cap de setmana va tenir lloc a Torremirona (Navata) l'escola de tardor de CDC, des de divendres tarda fins dissabte ben entrat el migdia. Ha estat el primer cop que assisteixo a una escola de tardor i també la meva estrena com a Conseller Nacional a aquest tipus d'actes i en particular aquesta em feia molta il.lusió perquè era retornar a una terra que familiarment sempre em porta molts bons records i a més ja coneixia el lloc amb anterioritat i ja sabia que seria tot esplèndid, com així ha estat.

Unes taules rodones molt interessants i un sopar col.loqui de divendres molt entretingut, amb uns ponents d'alt nivell els dos dies i uns temes de gran interès i actualitat com ara una radiografia de l'actual situació social a Catalunya, plantejar reptes de futur del partit i de Catalunya que passen pel finançament, l' aplicació de l'Estatut, que farà el Tribunal Constitucional amb l'Estatut, la relació amb Unió, com afrontar la crisi econòmica des de Catalunya... tot això tractat amb una gran fermesa i serietat que va fer que ens trobéssim davant una gran Escola de Tardor de CDC. 

23 d’octubre 2008

La carta de població de Vila-seca: 800 anys

Dijous 23 a les 20.30 hores a la Sala polivalent de la Casa Consistorial de l'Ajuntament de Vila-seca ha tingut lloc la conferència que dóna títol a aquest article a càrrec del bon amic i llicenciat en Història, David Melero.  En David, al llarg d'una exposició d'uns ben bons 45 minuts, ens ha explicat amb gran claredat i de forma molt amena aquesta carta de població tot interpretant-la línia a línia i després de situar-nos a tots en l'època a tractar mitjançant una molt bona introducció històrica i l'explicació del feudalisme i tot el que es derivava d'ell.
Aquesta conferència estava englobada dins els Actes de Commemoració dels 800 anys d'aquesta carta de donació i confirmació de Vila-seca ( 2 d'octubre de 1208) que va iniciar-se la setmana passada, ara continuarà aquest cap de setmana amb el tradicional romiatge a Mas Calvó i seguirà amb un gran i preciós acte el proper dissabte dia 8 de novembre al Castell de Vila-seca amb l'escenificació i teatralització del lliurament de la carta de donació. A gaudir-ne vila-secanes i vila-secans i gent de fora vila que tingueu ganes  d'acompanyar-nos en aquesta històrica celebració.

18 d’octubre 2008

La fusió freda

Aquests dies a primer de Batxillerat estem parlant d'energies renovables, no renovables, formes d'obtenció, etc... i els ha cridat molt l'atenció el concepte de la fusió i encara més el de la fusió freda, al qual el llibre només en fa esment però no en parla. Ho explicaré una mica:

La fusió freda és tota reacció nuclear de fusió que fos produïda a temperatures molt inferiors a les necessàries de milions de graus Celsius. La fusió nuclear, de forma resumida, consistiria en aconseguir reaccions similars a les que tenen lloc al Sol on l'hidrogen passa a ser heli donant lloc a una gran quantitat d'energia, així aconseguiríem una energia neta i inesgotable. Un dels grans problemes actuals per aconseguir aquesta tecnologia és justament el fet d'haver de tenir aquesta temperatura de milions de graus Celsius.

La fusió freda és, per tant, molt atractiva perquè planteja tots els avantatges de la fusió però fent-la a temperatures molt inferiors i això és el que van presentar l'any 1989 els científics Fleischmann i Pons en dir ( i ser publicat a la revista Nature) que havien assolit la fusió freda a temperatura ambient, al convertir dins les cèl.lules electrolítiques el deuteri en heli i alliberant , doncs, grans quantitats d'energia. Poc temps després, altres científics en intentar reproduir les condicions no van obtenir resultats quedant demostrat, sembla ser, que Fleischmann i Pons havien estat un frau. Va anar així:

El 23 de març de 1989 els químics Stanley Pons i Martin Fleischmann de la Universitat d' Utah van anunciar la producció de fusió freda i la seva alliberació energètica. L'anunci va ser considerat sorprenent donat el senzill equipament que calia: un parell d' elèctrodes connectats a una bateria i submergits en un recipient d' aigua pesada rica en deuteri. Dies després, aquest resultats no van ser corroborats per altres científics en la repetició del les condicions de l'experiment. Finalment i després de mesos d'investigacions el Departament d'Energia dels EUA van afirmar que no existia evidència alguna de la fusió freda i recomanaven no seguir amb investigacions sobre aquest tema.

Avui dia, es segueix investigant en el tema però amb molta cura després de l'engany aparent de Fleischmann i Pons i s'espera en un futur poder conèixer resultats més esperançadors en el tema de la fusió freda i acabar definitivament amb el malson de l'experiment de 1989. Malgrat que veus crítiques han sortit en defensa d'aquell experiment argumentant que Fleischmann i Pons tenien una aigua pesada de gran puresa que no van tenir tots aquells posteriors que intentaren reproduir l'experiment i que per això, no van tenir èxit.

Mentre la fusió freda no arriba sempre podem esperançar-nos i imaginar com serà en el futur tot esperant que tirin endavant i veure en que queden els recents experiments d'en Yoshiaki Arata que diu haver-la aconseguit o veient pel.lícules com El Santo amb en Val Kilmer (per mi un desastre de pel.lícula, la veritat, malgrat la meva estima pel personatge) on la fusió freda centra la gran part de l'intriga del film.De moment, jo seguiré en l'escepticisme.

12 d’octubre 2008

El Bus de la Prevenció(n)

Aquest és un programa conjunt del Departament de Treball i el d'Educació de la Generalitat de Catalunya i vull, amigues i amics blogaires, que quedi clara aquesta darrera paraula: Catalunya.
Perquè almenys en la meva primera presa de contacte com a professor d'ESO i BAT amb el programa en qüestió he dubtat si era per Catalunya, la veritat.

El col.legi inundat de fa dies de cartells, enganxines, tríptics, díptics, postals... això si, sempre amb la desmesura d'enviar-ne pocs si és per cada alumne de l'aula o de fer-ne un gra massa si només són informatius per grup classe.

Els primers dies, des de meitats de setembre fins la setmana passada, de relació amb l'esmentat programa han estat apassionants. Tanta propaganda, tanta paraula per trobar-nos amb una pàgina Web en construcció (val a dir que ara ja funciona, novetat!), típic de tripartit molt de parlar, molta façana i prou. Total que tanta informació només servia per acabar-te dirigint a un telèfon 902 (res de gratuït, com no) on calia trucar per fer la reserva adient i concretar data i hora.
Total que divendres matí una estona abans de les 9.30 del matí truco i sorpresa! Una amable telefonista em respon en CASTELLÀ (serà que potser aquest telèfon 902 ja és l'inici del "café para todos" d'en Zapatero), i jo em dirigeixo a ella en català en tot moment i sense canviar l'idioma i ella em comprèn perfectament perquè en cap moment em fa repetir cap de les dades que em pregunta. 
Així que acabo tenint una conversa de menys d'un minut amb un telèfon de la Generalitat de Catalunya sent atès en castellà en tot moment i sense que pugui tenir l'excusa de dir que parlava en castellà perquè jo també ho feia, va respondre el telèfon en castellà i així va seguir tota l'estona malgrat sentir-me parlar en català.
Per si fos poc només va demanar-me quatre dades bàsiques i no em va deixar ni explicar-me, dient-me que ja em trucarien i em va penjar, per tant no vaig ni poder demanar més informació del programa, ni explicar res de l'escola, ni demanar dia i hora ... res. En tot divendres no van tenir la molèstia de posar-se en contacte amb mi, veurem si aquesta setmana que entrem tinc sort i potser em truquen en CATALÀ i tot!

Reflexió: Perquè preocupar-nos si retallen l'Estatut i es carreguen el català quan tenim un tripartit que ja es carrega el nostre idioma tot solet i sense ajudes externes del "Gobierno amigo".

P.S. Imatge extreta de la web del Bus de la Prevenció ( d'altra banda una idea molt interessant, val a dir-ho).

09 d’octubre 2008

El Neolític i la Tecnologia segons l'ESO


Avui farem un petit repàs d'aquells conceptes que alguns alumnes d'ESO i altres de BAT, ja sigui per nervis, per falta d'estudi, per poca comprensió, etc...  posen en els exàmens i que tenen la seva gràcia. Anem a veure:

1. Com mostra la imatge sembla ser que ja l'any 1601 existien els primers xips, només feia uns 150 anys de la invenció de l'impremta i ja teníem els primers ordinadors! Considerant això m'estranya que grans músics com Mozart, Beethoven, Wagner... o tants d'altres no s'haguéssin dedicat ja a la música electrònica, o vés a saber, si ja escoltaven les seves composicions amb els seus primitius i-pods! I tot això sense que s'hagi descobert encara l'electricitat!

2. Una noia de 4t d'ESO està tota convençuda que el Neolític va durar des del segle I fins al segle XV, Déu n'hi ! i que en la Revolució Industrial dels segles XVIII i XIX es va descobrir el foc, la roda i l'arada. Lògic aquest desfasament temporal vista la durada del Neolític, a aquest ritme potser aviat inventem l'impremta i tot!

3. Uns alumnes de Música, molt hàbils i experts, han rebatejat Armstrong com a Neil (en honor de l'astronauta) o Lance (en honor del ciclista) enlloc de dir-li Louis i de la mateixa manera mentre que per uns va viure entre 1970 i 1971 (tot un nen prodigi!), per altres va viure entre el 1700 i el 1971 (tants anys donen per una bona producció discogràfica, i com llegíem abans va tenir la sort de viure la invenció de la roda i el descobriment del foc!).

4. Això sempre que en Frank Xerox no ens molesti a tots inventant la TV l'any 1700 (l'any de naixement de Louis Armstrong, jaja!) o que la pluja àcida sigui causada per l'àcid cítric i hagem de córrer tots amb gots i gerres pel carrer per omplir-les de vitamina C quan plogui.
Ànims i salut a totes i tots!

04 d’octubre 2008

Consell Nacional CDC: 4 d'octubre

Avui dissabte al matí he fet el meu debut com a Conseller Nacional de CDC, moment que esperava amb molta il.lusió. Hem quedat amb altres companys del Tarragonès i del Camp de Tarragona i cap a Bellaterra. Assistir per primer cop a un Consell Nacional ha estat un moment molt maco i molt emotiu dels que sempre es recorden.

Primer s'ha constituït la Mesa del Consell Nacional, després de passar per la pertinent votació; de la mateixa manera que més tard s'ha aprovat la proposta de Secretariat Permanent i s'han elegit els membres de la comissió de seguiment d'acords congressuals.  Hem escoltat amb atenció l'informe d'orientació política del nostre Secretari General, Artur Mas on després de recordar la figura del bisbe Carrera ha parlat del projecte de la Casa Gran, de la crisi econòmica, de la Llei d'Educació, dels pactes nacionals vers Habitatge, Innovació i Recerca, Infraestructures i Immigració.

L'informe de l'Artur Mas ha seguit parlant del finançament, de la futura sentència del Tribunal Constitucional respecte l'Estatut i de les futures Eleccions Europees el juny vinent. Posteriorment en Felip Puig ens ha parlat de l'activitat del partit, felicitant als Consellers Nacionals i en especial a aquells nous electes i diversos agraïments com ara a la Dolors Batalla per la seva feina a l'alcaldia de Valls.

Hem repassat, també, els noms dels nous presidents comarcals i sectorials així com presentant el programa de visites territorials incidint en l'aspecte de moure i dinamitzar el territori, recordant l'Escola de Tardor que començarà el proper 24 d'octubre o tot tornant a incidir i recordar el Projecte de Casa Gran. En resum, un matí i un migdia de dissabte a Bellaterra molt ben aprofitats i l'inici dels Consells Nacionals.

P.S. Podeu trobar informació del Consell Nacional també a: http://www.lavanguardia.es/lv24h/20081004/53554178758.html

Josep Plana i Monné

03 d’octubre 2008

El Protocol de Kyoto i el Govern espanyol

Donat que a Tecnologia de Batxillerat s'esmenta aquest Protocol de passada en algun tema, he cregut convenient, amigues i amics blogaires, de parlar-ne intentant aconseguir per part de l'alumnat i d'aquelles persones interessades en el tema, el medi ambient i els excesos de contaminació dels països industrialitzats, una major comprensió.

Va ésser un Protocol signat per a la prevenció del canvi climàtic amb l'objectiu de reduïr les emissions dels països industrialitzats un 8% per sota de les existents l'any 1990, sense incloure aquells en vies de desenvolupament com ara la Xina. Aquest compromís fou adquirit el desembre de 1997 aplicant mesures per a la reducció de les emissions dels gasos causants de l'efecte hivernacle i s'havia de cumplir entre el 2008 i el 2012,segons ratificació de l'acord per part de la Unió Europea i de Rússia, no així els Estats Units.

Malgrat això, aquest protocol passa a ser d'obligat cumpliment un cop el ratifiquen països causants d'almenys el 55% d'emissió de CO2, fet que ha succeït un cop l'ha ratificat Rússia ( a canvi d'ajuts en la seva reconversió indústrial, entre d'altres). I aquí és on ara passarem a parlar del Govern espanyol, representat primer en la figura d'Aznar i el PP i posteriorment amb la de Zapatero i el PSOE. Si seguim així l'Estat espanyol serà un dels tres que incompliran el protocol i a més el pitjor de tots amb diferència quan arribem al 2010 (emetrà uns 40 milions de tones de CO2 més de les que li correspondria, els altres "infractors" serien Dinamarca i Itàlia).

Això serà un 14%, aproximadament, per sobre de la quantitat assignada a Espanya en el protocol de Kyoto, cosa lògica si tenim en compte que del 1990 fins al 2005 l'emissió de gassos causants de l'efecte hivernacle ha augmentat a l'Estat espanyol un 53% (enlloc de baixar emissions com tocava, encara les hem augmentat). Ara, de ben segur, que Zapatero ens vendrà cinquanta mil promeses i buscarà subterfugis per encobrir la realitat i fer creure a tothom que Espanya arriba a temps al 2010, seguint la lògica llatina de deixar-ho tot per fer a darrera hora i sempre cuita-corrents.

Però no ens deixem enredar perquè ni projectes de reforestació ni la compra a tercer països d'equivalents per reduïr emissions podran permetre a Espanya arribar a la xifra que tocaria pel 2010. La reduïrem? Segur que sí, però és que ens havíem passat tant i s'havia augmentat tant que cumplir ara amb el protocol de Kyoto és una quimera, malgrat que segurament farem jocs de mans i de la mateixa manera que som una de les economies més fortes del planeta i de l'Univers i tot, també serem els menys contaminants i en temps rècord.

Post Recomendado deslizante para blogger