31 de maig 2008

Les pluges a la platja de La Pineda

Després de la tempesta arriba la calma, després de les pluges sempre acaba sortint el sol... Feia falta, molta falta, pluja com la caiguda aquestes darreres setmanes i que continua caient sobre Catalunya. La polèmica canonada que ja passa a ser només això polèmica i ara virtual, els embassaments que, afortunadament, van omplint-se i deixant enrera un mes de maig plujós com mai.

A la platja de La Pineda a Vila-seca (Tarragonès) podem veure, a meitats d'aquest mes de maig, com surt aquest sol després de la pluja i com la platja, no decreix, no desapareix; malgrat les tempestes, la proximitat del Port i aquells que voldrien que fos així només per criticar. Tot requereix el seu esforç i en aquest cas és ben segur que aquest estiu gràcies a la feina i la bona voluntat de moltíssima gent i sobretot al consistori de la vila, aquesta platja lluirà tant o més maca que quan l'avi m'hi portava a pescar de petit fa molts anys i en la llunyania es començava a veure l'aparició d'un inquietant esquelet metàl.lic que anava agafant forma.

24 de maig 2008

Les rosquilles i la maledicció de les natilles Danone

Avui amigues i amics blogaires malgrat sembli un títol de referència culinària com ara l'esferificació de les rosquilles amb salsa de natilla estil Ferran Adrià, el que faré en realitat és parlar de dos temes ben diferents malgrat les seves semblances en el terreny dels postres.

1. La rosquilla: Després de discutir-ho divertidament amb alguns alumnes i trobar sugerents noms com rosquill, rosqueta, galeta foradada, etc... l'enciclopèdia catalana (consulteu l'enllaç a l'apartat "Enllaços recomanats") ens deixa ben clar que en català també es diu així, rosquilla, igual que en castellà i ho defineix com un pastís en forma de rosca petita, postre dolç fet amb diferent tipus de massa amb forma toroide, similar a un donut, però més petita.

2. La maledicció de les natilles Danone (ara dites Danet): Aquí parlaré ara d'una curiosa llegenda urbana que sempre m'ha intrigat i que he anat seguint al llarg del temps, parla de la maledicció de les natilles abans esmentades i diu que qualsevol esportista que fa un anunci d'aquests després de fer-lo la seva carrera esportiva comença a caure en picat i a perdre popularitat. El cas és que fins i tot les natilles han canviat de nom, serà per lliurar-se de la maledicció?Anem a veureu amb exemples:

1997. Fan l'anunci Caminero, en aquells moments famós futbolista del At.Madrid i de la selecció i Sergi Bruguera, afamat tenista guanyador de Roland Garros entre d'altres. En els dos casos la llegenda es cumpliria.

1998.El pilot de motociclisme Àlex Crivillé i el futbolista Alfonso, en aquests dos casos la caiguda en desgràcia és encara més evident, ja en portem 4 de 4!

1999. Els futbolistes Gerard i Morientes, també Déu n'hi dó! perquè massa èxit el Gerard al Barça no es pot dir que en tingués i el Morientes ben poca cosa ha fet també. 6 de 6.

2000. Més futbolistes, Figo i Guardiola, aquí seria algo més discutible però en aquells moments eren molt populars i van començar a passar per bastant problemes futbolístics. Deixe'm-ho em empat.

2001. El porter Casillas (per mi l'únic que es salva de la maledicció, malgrat la complicada vida sentimental que travessa darrerament), el tenista Ferrero i el blaugrana Luis Enrique ( es salvaria a mitges).

2002. Repeteix Casillas (potser perquè van veure que la maledicció no es cumplia?), el blaugrana Xavi i l'Àngel Llàcer (malgrat que ara torna a sortir pels llocs amb el rotllo aquest d'Operación Triunfo, després d'això va desapèreixer una temporada de l'actualitat).

I a que no sabeu qui ha estat el darrer en publicitar aquest producte? Clar que si, en Ronaldinho (2006) i gràcies a ell ha quedat més que clar que la maledicció es cumpleix!

P. S. Espero que hagi estat una estoneta entretinguda, imatge extreta d'Internet.

18 de maig 2008

La Llei de Murphy i altres variants

La principal de les lleis d'en Murphy diu com bé ja sabeu molts de vosaltres amigues i amics blogaries, que si una cosa pot sortir malament, sorti malament; per molt petita que sigui aquesta probabilitat. Es tracta, com és evident, d'una llei força pessimista d'aquelles que formen part de les llegendes urbanes i que és més una rumorologia que una llei amb certesa.
Una Llei que va formular als EUA, Edward A. Murphy Jr. (1949) i que sembla una llei generalista de l'Univers. Malgrat que hi ha dies que sembla d'obligat compliment i que tot sembla sortir ben malament i que res pugui anar bé us faré ara una explicació per demostrar que aquesta llei no té perquè complir-se:

Tothom sap que un gat quan cau d'una certa alçada té l'habilitat per fer-ho sempre de quatre potes i que segons la Llei de Murphy si suquem una torrada amb mantega, melmelada o el que sigui i ens cau a terra sempre ho farà per la cara sucada per així deixar-ho tot ben empastifat.
La proposta és fàcil: agafar la torrada sucada i lligar-la a l'esquena del gat de forma que la part sucada quedi mirant a l'aire i que el gat salti d'una certa alçada, si les premisses anteriors són certes aconseguirem en aquest cas demostrar que almenys una de les dues no es compleix sempre, a no ser que el gat es mengi la mantega abans d'arribar al terra!

Altres variants de les lleis de Murphy diuen coses com aquesta: Si una fotocopiadora s'espatlla farà més de cent fotocòpies i serà sobretot si es fotocopiava alguna cosa secreta i personal.
Una camisa neta atreu com un imant a la sopa.
Si vas a un lloc en secret et trobaràs amb qui menys et volies trobar i aquest segurament dirà, precisament a qui menys voldries, que t’ha vist a aquella hora i en aquell lloc.
O sense amagar-te, quan tens menys ganes de trobar-te algú, aquell dia segur que te'l trobaràs a tot arreu.
També seria aplicable a invents d'aquells inútils del tot com patentar l'aigua en pols ( que fent un símil de la llet en pols, necessitaria d'aigua per desfer la pols i convertir-la en aigua).

P.S. Imatge que vaig trobar a Internet d'un anunci d'una emissora de ràdio i que vaig trobar molt graciosa fent un símil de la cèlebre frase de Darth Vader a Luke Skywalker: "Jo sóc el teu pare".

15 de maig 2008

L'equació de Drake



Avui agafem caire científic amigues i amics blogaires i parlarem de l'espai, un tema que tant m'agrada i m'apassiona i de les possibilitats de vida extraterrestre (malgrat que a vegades en veure algun i algunes alumnes i les seves actituds sembla queda clar que existeixen i que ja són a la Terra!)

Aquesta equació que veieu dalt (imatge de Wikipèdia) i també anomenada equació de Sagan és una fórmula ideada per l'astrònom britànic Frank Drake l'any 1961, amb el propòsit d'estimar la quantitat de civilitzacions en la nostra galàxia, la Via Làctia, que podrien tenir vida intel.ligent. Recordeu que tot l'Univers té un diàmetre d'uns 14 mil milions d'anys-llum i que existeixen milers de milions de galàxies com la nostra, així que imagineu les possibilitats de vida extraterrestre en tot l'Univers, immenses!

L'equació de Drake identifica els diversos factors específics que es creu que tenen un paper important en el desenvolupament de les civilitzacions i es formula com es veu en la imatge superior, on:

N, el resultat, és el nombre de civilitzacions que podrien hipotèticament comunicar-se amb nosaltres en la nostra galàxia.
R* és el ritme de formació d'estrelles per any a la galàxia.

fp és la fracció d'aquestes estrelles que tenen planetes en òrbita.
ne és el nombre d'aquests planetes que es troben dins la zona d' influència de l'estrella. Aquella zona on un planeta no és ni massa fred ni massa calent per a la vida, és a dir, planetes que podrien albergar vida.

fl és la fracció d'aquests planetes on la vida realment s'ha desenvolupat.
fi és la fracció d'aquests planetes on la vida ha donat lloc a vida intel·ligent.

fc és la fracció d'aquests planetes on la vida intel·ligent ha desenvolupat la tecnologia per poder-se comunicar amb ones electromagnètiques. Per exemple, nosaltres en el Sistema Solar.
L és el temps de vida d'una civilització tecnològica expressat en anys.


Un fet a destacar és que introduint-hi valors aparentment baixos i poc destacables per a cada un dels paràmetres, el resultat obtingut per a N acostuma a ser molt més gran que 1.
Aquest fet ha donat força al projecte d'investigació SETI perquè significa que existeix vida extraterrestre amb moltíssima probabilitat. (Fins i tot ara el Vaticà ho ha admès com una possibilitat molt probable).

Malgrat tot existeix la paradoxa de Fermi que intenta demostrar tot el contrari, que la única civilització tecnològica en tot l'Univers som nosaltres. Aviat us parlaré del projecte SETI i d'aquesta interessant paradoxa.

P.S. Referències extretes de Wikipèdia. Si teniu curiositat per Mart conslteu aquest enllaç de La Vanguardia http://www.lavanguardia.es/lv24h2007/20080626/53487892663.html

10 de maig 2008

Tecnologia 3r ESO : Maquetes i Projectes




Bones amigues i amics del Blog! Aquesta setmana hem viscut l'esperat moment d'entregar els projectes i les maquetes realitzades, amb més i menys esforç però sempre amb molta il.lusió, pels alumnes de 3r d'ESO. El resultat ha estat molt divers amb idees molt innovadores, d'altres que no tant però que en nivell general m'han deixat molt gratament sorprès per la seva originalitat i sentit del treball.

Han fet treballs com ara una espectacular maqueta del castell del Harry Potter, una casa futurista amb circuits de llums LED, una pista d'aterratge amb el seu avió corresponent, diferents tipus de cases amb o sense circuit elèctric, maquetes d'habitacions, un semàfor, un dinamòmetre, un cotxe amb motor elèctric, un gos robòtic i la seva caseta, una maqueta en 3D de l'edifici del col.legi, un circuit de F-1, un volcà, una pagoda xinesa amb escuradents i molts d'altres. Una abraçada a totes i tots!

P.S. Aquí podeu veure un exemple amb la fotografia de la maqueta del castell del Harry Potter d'un grup d'alumnes de 3r d'ESO A.


07 de maig 2008

La baquelita i el temps circular


Avui amigues i amics blogaires respondré a dues qüestions formulades per l'alumnat, anem per parts:

1. La baquelita: té l'honor d'haver estat la primera substància plàstica totalment sintètica, creada l'any 1909 i anomenada així en honor al seu creador, el belga Leo Baekeland.
Es tracta d'un fenoplàstic que avui en dia encara té aplicacions d'interès, sintetitzat a partir de molècules de fenol i de formaldehid (veure imatge de la molècula extreta de Vikipèdia).
Aquest producte pot moldejar-se a mesura que es forma i esdevé dur en solidificar. És aïllant de l' electricitat, resistent a l'aigua i als solvents, però fàcilment mecanitzable. Usat en carcasses de telèfons, ràdios i fins i tot en carburadors i en nanses de cassoles.

2. El temps circular: Perquè el concepte de temps és lineal i no circular? Perquè el temps marca una linía passat, present i futur sense aparent possibilitat de ser modificada o variada d'ordre i perquè no marca una circumferència?
Molt fàcil, en el mateix disseny està la resposta. Imagineu que el temps fos circular, 2 pi radians, 360 graus... els esdeveniments es repetirien, es succeirien de la mateixa forma que haurien passat una i una altra vegada, tancaríem el cercle i per tant sempre estaria passant i succeint el mateix.
Fet que per certes coses podria ser una avantatge però per d'altres no! Només cal imaginar haver de fer una i altra vegada quelcom que no us agrada fer i a més sabent segurament cada cop el que us passarà, perquè encara existiria el record de l'anterior vegada i per tant, del futur més immediat.

02 de maig 2008

9a Fira de Música al carrer de Vila-seca




Amigues i amics blogaires, ahir a les 9 de la nit amb tot un clàssic com en Sisa i amb una plàcida vesprada, va començar aquesta edició de la nostra sensacional i única Fira de Música al carrer. Una Fira cada cop més gran, majestuosa, solemne, important.. amb gent vinguda de totes parts dels Països Catalans i fins i tot de més lluny i tot! (malgrat l'extravagància d'alguns dels músics us ben asseguro que la presència d'éssers de l'espai exterior es contemplarà per a properes edicions però no en aquesta!).

Us poso aquí l'enllaç per si voleu veure'n la programació i tot el que es cou en aquesta Fira, transmissions de TV i tot!, és aquest: http://www.firacarrer.cat/web/principal.asp

Veureu que hi ha una programació ben canyera pel cap de setmana. Animeu-vos, passeu-vos pel poble i ja em direu el què. Ens veiem tot fent un tomb!

Post Recomendado deslizante para blogger