08 de setembre 2008

Phi: el nombre d'or


Aquest cap de setmana tot preparant classes per la setmana vinent que ja comença el curs escolar amb els alumnes, he apreciat amb certa alegria i nostàlgia com algun llibres de Matemàtiques de Batxillerat encara esmenten, de passada i de forma molt breu, el concepte de Phi, el nombre d'or relacionat amb la proporció aúrea, tant important en el món de l'art, del disseny i que tenim present en les nostres vides més del que creiem. Anem-ho a veure:
El nombre Phi o nombre d'or és descobert en l'antiguitat, es creu que en la Grècia de l'escola pitagòrica i forma part dels anomenats nombres irracionals, nombre en aquest cas amb infinits decimals i sense cap mena de periodicitat ( l'any 2000 van arribar a calcular més d'un bilió de decimals de Phi).
Popularment Phi (el seu símbol grec el podeu veure en el dibuix) val 1,61803398... i es relaciona amb Pitàgores perquè el símbol de la seva escola, una estrella de cinc puntes que sorgeix de traçar les diagonals d'un pentàgon regular, guarda les proporcions aúrees (dividir la diagonal entre el valor del costat ens donarà Phi).
Aquest nombre Phi és sol.lució matemàtica de l'equació de segon grau x^2 = x + 1, i rep el seu nom en honor de l'escultor grec Phidias que tant el va arribar a utilitzar. Té aplicacions i exemples en molts terrenys, incloses les seves teòriques propietats màgiques, així apart de múltiples aplicacions matemàtiques i geomètriques (algun dia parlarem de la sèrie de Fibonacci també molt interessant i que en guarda relació) trobem Phi en el món de l'art (proporcions de la façana principal del Partenó grec, la Gran Piràmide de Gizeh), en la natura com les conxes del nautilus i les seves espirals logarítmiques relacionades amb Phi, certes proporcions en el cos humà com va estudiar en Da Vinci, la pintura com el quadre Leda atòmica de Dalí, etc...
Les Matemàtiques són presents en el nostre dia a dia, amigues i amics blogaires com podeu veure i no només per anar a comprar! Salutacions!
P.S. Felicitats a totes les Mares de Déus trobades! En especial a la meva estimada Txelleta!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Recomendado deslizante para blogger